Kommunentrén presenteras i tidningen RUM

I novembernumret av tidningen RUM presenteras i artikeln ”Växjö gör entré” Växjö kommuns nya huvudentré ritad av Arkitektbolaget.

Saxat ur artikeln:

– Alla ska kunna göra sina ärenden där och trivas i rummet, från socialbidragstagare till ministrar på besök, säger Johannes Debus, arkitekt på Arkitektbolaget.

Arkitekterna tog ett helhetsgrepp och ritade ett stort entrétorg placerat mellan de två flyglarna i norr och söder, samt tvärs över Västra Esplanaden. På torget placerades en inglasad trälåda – eller enligt arkitektens ord ”en bokhylla”.
– Vi förlade all service till entrén, så att man inte ska behö- va slussas in i byggnaden för mindre tidskrävande ärenden.

En av de första saker man ser när man kommer in i entrén är en stor trappa som inte bara agerar språngbräda till nästa våning, utan även är en mötesplats såväl som en sitt- och arbetsplats. Med trappsteg snedställda i 45 grader skapas en tilltalande form och flera sittplatser. På översta steget står en björn som är ett konstverk som tidigare stod utanför entrén, men som nu fått ta plats på en av sittplatserna. Där uppe finns även en talarstol under vilken man kan samla åhörare för tal och föredrag. Bredvid denna finns en glasskiva att projicera bild på.

 

Foto:  Ole Jais och Arkitektbolaget.

 

Mer om kommunentrén under PROJEKT.

 

Länk till tidskriften RUMs hemsida.