Kv. Strandsnäckan

Bostäder Hållbarhet

Terrasshus i massivträ

Byggherre: BATTEN fastigheter i Växjö

På fastigheten Strandsnäckan 8, alldeles intill Växjösjöns strand, med närhet till stadsliv som universitet, rekreation och service, färdigställdes under 2017 ett bostadsområde med 43 lägenheter vars klimatsmarta lösningar och anpassning till platsens speciella förutsättningar resulterat i en mycket särpräglad arkitektur. Detaljplanens ramar och platsens topografi har varit avgörande både för formspråk och planlösningar, och arkitekterna har hela tiden strävat efter en boendemiljö där landskap och hus vävs samman. Varje lägenhet har sjöutsikt samt uteplatser i sydvästläge, vilket är orsaken till byggnadernas terrasserade karaktär där landskapet tillåts klättra från strandlinjen och upp på byggnadernas gröna tak.

Eftersom projektets initiativtagare har bakgrund i skogsindustrin kom byggnaderna huvudsakligen att byggas i trä. Förutom fasadernas limträpanel har byggnaderna massivträstomme och både väggar och bjälklag är prefabricerade massivträskivor.

Att bygga med trä innebär mindre negativa utsläpp än vid andra byggmetoder, men även andra fördelar konstaterades under projektets genomförande: Massivträelement väger t ex mindre än andra prefabelement vilket ger mindre utsläpp vid transport. Dessa element visade sig även ha betydligt bättre u-värde än konventionella prefabväggar. Strandsnäckan har på det hela kommit att bli ett av de mest betydande projekten i Växjös satsning på hållbart byggande.

Tio av lägenheterna har en väldigt generös takterrass vilken ger möjlighet till odling och trädgårdsliv med vy över Växjösjön.

I plan 1 finns garage med 43 parkeringsplatser, vilket motsvarar en plats per lägenhet. I källarplan finns även gemensamma rekreationsutrymmen såsom pool, bastu och gym vilka kan nyttjas av de boende. Det finns även ett gemensamt soldäck som vetter mot Växjösjön.

  • Byggnadsentreprenör
    • GBJ bygg
  • Byggherre
    • BATTEN fastigheter i Växjö
  • Arkitekt
    • Arkitektbolaget
  • Genom
    • Jonas Linderholm
    • Johanna Lindroos
    • Ola Malm
  • Fotograf
    • Åke E:son Lindman
  • Renderingar
    • Förstberg Ling
  • tillgänglighet
    • Arkitektbolaget
  • Landskapsarkitekt
    • Sydväst arkitektur och landskap
  • Konstruktör
    • Projektbyggaren
  • Bruttoarea (BTA)
    • 8016 m2
  • Färdigställt
    • 2017