Arkitektbolaget presenteras i senaste numret av FORM

Föreningen Svensk Form Småland anordnade en smygläsningskväll i Växjö konsthall den 16 december med anledning av smålandstemat i decembernumret av tidningen FORM.

I det nya numret beskrivs Arkitektbolaget och några av våra träbyggnadsprojekt i en artikel med rubriken ”Stora hus i trä”. Fokus läggs bland annat på kvarteret Limnologen, Sveriges första åttavåningshus i trä: ”Husen, byggda som smala lamellhus med burspråk reser sina smala gavlar mot vattnet. På håll ser det ut som flera mindre volymer lagts till varandra” Ola Malm:
– Lägenheterna är genomgående och försedda med två balkonger, vilket ger både morgon- och kvällssol.

På frågan om trä som material fortsätter Ola: – Vi tycker om materialet. Det ger en mänsklig atmosfär och är en given del av vårt arv. Om projektet Isabergs stugby i Hestra berättar Ola vidare: – Vi fick i uppgift att skapa en arkitektonisk helhet för hela anläggningen och valde timmerväggen som genomgående element för stugor, toppstuga och andra byggnader.

Avslutningsvis presenteras den nya fotbollsarenan i Växjö – Smålands nationalarena – ett förslag som tagits fram på uppdrag av Peab och fotbollslaget Öster. Johannes Debus:
– Det här har varit en utmaning. Men en spännande sådan. Ofta blir resultatet bättre och mer intressant när man tvingas utmana sig själv.