Vårt projekt Kosta Boda Art Hotel har tilldelats Stora turismpriset 2012

Hotellet får priset med motiveringen att man genom nytänkande förädlat ett rotat kulturarv och skapat en ny designupplevelse. Det är Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, med Tillväxtverket som huvudman, som delar ut priset på den Svenska turistgalan 2012 i Stockholm.

Stiftelsens motivering lyder:
”Pristagaren av Stora Turismpriset 2012 har med förnyande och innovativt tänkande förädlat ett djupt rotat kulturarv och hantverk genom att skapa en ny designupplevelse som uppmärksammats nationellt och internationellt.

Pristagaren har visat hur en stark och medveten satsning på en ny turistprodukt kan bidra till att stärka en turistdestination och till att förstärka, förnya och expandera ett tidigare starkt industriellt varumärke, en riktig nationalklenod. Pristagaren samverkar och samarbetar med andra företag och turismaktörer på sin destination och är en drivande motor för utveckling och kunskapsspridning om destinationens kärnverksamhet.”

De andra finalisterna var:
Stockholms Kulturfestival, Gårdsjö Älgpark, Låsta Rum & Frukost, Urnatur Skogseremitage & Design, Kronocamping Böda Sand, Almedalsveckan, Eriksberg Vilt & Natur, Nordiska Akvarellmuseet, Herrgårdar i Värmland, Lerbäcks Teater, Wild Sweden/Kolarbyn Ecolodge, Peace & Love, Destination Järvsö och Destination Vemdalen.

Stora Turismpriset delas sedan 1994 ut en gång per år av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism med Tillväxtverket som huvudman. Prissumman uppgår till 100 000 kr. Sedan 2007 sker utdelningen i samarbete med RTS, Rese- och Turistnäringen i Sverige.

Priset delas ut till företag, organisationer eller institutioner som genom föredömliga insatser inom nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet i företagandet har bidragit till att utveckla turismen i Sverige. Syftet med Stora Turismpriset är att med regional förankring belöna insatser såväl när det gäller nya djärva projekt som långvarigt, framgångsrikt arbete och lönsamhet.

Läs mer om Stora Turismpriset på följande länk.