Växjöpolitiker på besök

På fredagen bjöd Växjöbaserade Arkitektbolaget in politiker från kommunen till kvarteret Strandsnäckan, ett av Växjös mest prestigfulla träbyggnadsprojekt, för ett samtal om hållbart byggande i en expansiv kommun.

Det var förväntansfulla politiker som samlades vid byggarbetsplatsen vid Växjösjön för en exklusiv guidning av arkitekterna bakom projektet, som tillsammans med Staffan Dahlström, vd på GBJ bygg, visade runt på området. Ola Malm från Arkitektbolaget berättade om processen att bygga i massivträ, klimatfördelarna som finns med att bygga i materialet och hur en kommun kan klara klimatmålen samtidigt som man befinner sig i en expansiv fas.

”Växjö kommun värnar om miljön och det genomsyrar allt arbete som vi gör”, berättar Catharina Winberg, ordförande för VKAB, Växjö Kommunföretag AB. ”Ett av våra mål är att 50 % av alla nya hus som byggs av kommunkoncernen ska vara byggda i trä år 2020, och det är spännande att få ta del av projekt som detta.”

En del av Växjö kommuns träbyggnadsstrategi är att få fler att bygga i trä, och just träbyggande är något som Arkitektbolaget satsat stort på.

”Globalt hållbart samhällsbyggande tar avstamp i det lokala”, säger Eva Haraldsson. ”För oss känns det viktigt att visa upp den kunskap som finns här i Växjö. Kommunen arbetar proaktivt och satsar stort på träbyggande, och det finns också ett enormt intresse för träbyggande bland byggherrar, konsulter och entreprenörer. Det är ingen slump av vi finner landets främsta experter inom området här.”

Byggnadsnämndens ordförande Nils Fransson var imponerad av vad han såg. ”Det är ett helt fantastiskt projekt och det är otroligt kul att Växjö ligger så i framkant när det gäller träbyggande. Vi är föregångare och jag hoppas att vi också kan få tillverkare av byggelement att se fördelarna med att etablera sig här, med den enorma kunskap som finns i området.”